„Foci zöldebben!” - Programbeszámoló
2016.11.05.

MOL Zöldövezeti Program

„Foci zöldebben!”

Ez volt a jelmondata a 2016. október 29-én lezajlott Nagy Faültetési Napnak, amit a Diósjenői Sportegyesület szervezett, és amit a MOL Zöldövezet Program is támogatott. No, nem arról van szó, hogy a sárga-kék (vagy Újpesti lila :) mezünket lecseréljük fradistára, hanem, hogy fákat és cserjéket ültetünk, valamint kültéri eszközöket készítünk a diósjenői focipályára. Avagy:
„A legalkalmasabb időpont egy fa ültetésére húsz évvel ezelőtt volt. A második legalkalmasabb időpont most van” (Kínai közmondás)

És itt kérdezhetné a kedves olvasó: „Na, de kérem, milyen pályára? Nincs is focipálya!”

Pedig van focipálya, csak nem úgy néz ki! De ha majd készen lesz, mindenki gyönyörködhet benne!

De ne ugorjunk ennyire előre, inkább menjünk egy kicsit a múltba. Mert már egyszer valakik nekifogtak a pálya átalakításának, feljavításának, de sajnos az önös érdekek, az anyagiak (meg még ki tudja mi) visszatartotta őket attól, hogy valami jót tegyenek a faluért. És anno úgy tűnt mindennek vége, ebből már nem lesz semmi. Még a focicsapatot is feloszlatták…

De hála Istennek nem így lett! Mert néhány sportegyesületi tag elhatározta, hogy szeretne valami maradandót alkotni ebben a faluban, még ha csak harmad annyi pénz áll is a rendelkezésükre. Vannak köztük, akik kijárták, hogy cégük adójának egy részét a TAO pályázatban a DSÉ-nek ajánlják. Vannak, akik megírták a pályázatot; akik koordinálják a projektet; akik önzetlenül segítenek saját munkagépeikkel; akik nap, mint nap kint vezénylik a kivitelezést, … vagyis vannak emberek, akiknek fontos a falu, a sport, a foci és ezt nem csak hangoztatják, hanem tesznek is érte.

Nagy faültetésHogy mi munka volt/van a focipálya feljavításban talán még az sem tudja, aki legalább egyszer kinézett a pályára, aki meg csak messziről szemléli az eseményeket… hát hagyjuk!

Aki valaha is játszott ezen a pályán tudja, hogy a környékben is igen pocsék pályának számított a jenei. Buckás, gödrös, göröngyös. Minden nyáron kiszáradt a fű, kivéve, ha esett az eső, mert akkor dagonyázhattunk rajta. A rendszeres fűnyírás sokat javított az állagán, de még így is olyan kemény volt, hogy csúnyán pusztította az ízületek és porcokat. A nyugati sarokzászlótól meg komoly kihívás volt szögletet rúgni, mert olyan alacsonyan volt, hogy nem látszódott a kapu. Szóval olyan volt, mint a magyar narancs: „kicsi, savanyú és sárga, de a miénk!”

Mi lehetne a megoldás? Jó politikusként úgy kommentálnák, hogy hibáit előnyként állítanánk be: „Azért ilyen göröngyös, hogy jobban megtanuljuk a labdatartást!” Vagy: „Nálunk ez a hazai pálya előnye!” Vagy az öreges hozzáállás: „Mindig csak ez az újítás! Nekünk is ilyen volt a pálya mégse panaszkodtunk!”

Még jó, hogy néhányan nem így gondolkodnak, hanem valódi megoldásként először megmentették a termőföldet, majd fellazították a pályát, locsolórendszert telepítettek bele, kiszedték a több mázsa követ, egyengették, alakították, több tonnányi homokot és termőföldet hozattak bele, stb.

Faültetés - MOL Zöldövezeti Program DiósjenőÉs ehhez járul hozzá a focipálya környezete. Az öltöző már csodaszép lett, (a környék összes sportegyesülete megirigyelné) de nem mindegy hogyan néz majd ki a növényzet néhány év múlva.

Szerencsére az ősszel ki lettek vágva a hatalmas nyárfák, amik virágjukkal minden tavasszal fehéren beborították a pályát, ezzel komoly légzési problémát okozva a focistáknak. (Jogos kérdés lenne, hogy ki volt az, aki súlyosan allergén fákat telepített egy sportpályára, de most ezt inkább hagyjuk!)

A múltból tehát tanulva gondos előkészülettel terv készült arról, milyen fákat lehetne ültetni a pályára. Őshonos dísz- és gyümölcsfák/cserjék ültetését, valamint szurkolói padok és bográcsozó-szalonnasütő hely kialakítását tűzte ki tehát célul az egyesület.

MOL Zöldövezeti Program - DiósjenőA terv megvalósítása a Nagy Faültetés Napján történt volna meg, de – sajnos ilyen a nagy magyar valóság – szombat előtt 3 nappal lemondta a kertészet a fák kiszállítását, akit pedig helyette találtak azt végül vissza kellett zavarni, mert nem jó fajta, sőt beteg fákat próbált ránk sózni.

Ettől függetlenül a napunk nagyon szépen alakult! Sokan eljöttek segíteni: családok, gyerekek, idősek, régi és új focisták. Több brigád is alakult: az első vitte el a csapat nagy részét, akik gondosan elültették a múltkori oltónap eredményeként „átalakult” facsemetéket. Egy másik brigád keményfából szurkolói padokat készített, a harmadik lefestette azokat, illetve az új impozáns komposztálót. Voltak, akik „berendezték” a négyszintes fűszernövény-kiskertet és voltak, akik a finom ebéd elkészítésével támogatták a rendezvényt. Öröm volt nézni, ahogy a sok lelkes munkás dolgozott a pályán! A kis traktorok egész nap fel-alá jártak a pályán, vitték a sok rakományt. Jó volt látni, hogy mindenki megtalálta a saját habitusának megfelelő munkát. Különösen a fiatalok és gyerekek hozzáállása nyűgözött le, akik fáradhatatlanul keresték, kinek-hol segíthetnek. Szóval, akik eljöttek tényleg sokat tettek a környezetük szebbé tételéért!

Talán kimondatlanul, de ott motoszkált a fejünkben: ezt tulajdonképpen nem magunkért tesszük. Hiszen aki fát ültet az jövőt épít. Talán úgy voltunk vele, mint amikor a nagy reformátort, (úgy is most ünnepeljük a 499. évfordulóját:) Luther Mártont megkérdezték, hogy „mit tenne, ha biztosan tudná, hogy holnap eljön a világvége?” Erre ő egyszerűen csak ezt felelte: „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.”

A megérdemelt ebédA Nagy Faültető Napon sokan voltunk kint a pályán, de többen jelezték, hogy szívesen eljöttek volna, de sajnos nem volt jó az időpont. Nos, van egy nagyon jó hírünk!

Jövő szombaton (2016. november 5-én) ismét lesz faültetés a pályán, mert bízunk benne, hogy addigra megjönnek azok a földlabdába csomagolt fafajták, amiket valóban beterveztünk. A gödrök elő vannak készítve, így már „csak” el kell ültetni azokat. Ezen kívül még jó pár talicská(s)ra is szükségünk van, akik ráhordják a pályára vékony rétegben a fekete termőföldet. Maradt még faanyag folytatni a kerti padok gyártását is, szóval jövő hétre is várunk szeretettel minden kedves dolgozni vágyó sportszerető embert.

bp

 


Nyitvatartás
  • Hétfő: 08:00 - 15:00
  • Kedd: 08:00 - 15:00
  • Szerda: 08:00 - 15:00
  • Csütörtök: 08:00 - 15:00
  • Péntek: 08:00 - 15:00
  • Szombat: Zárva
  • Vasárnap: Zárva
2022 tavaszi sorsolás
A sorsolások JPG formátumban tölthetők le az alábbi linkekre kattintva
  • BOZSIK
  • FELNŐTT