A zöldövezeti program záró összejövetele
2017.10.26.

MOL Zöldövezeti ProgramÖkotárs Alapítvány

Elérkeztünk a 2015-ös évtől kezdődő sportpálya és a terület infrastruktúrája felújításának, szépítésének egy újabb állomására, amely tulajdonképpen egy ünnepélyes átadó rendezvénnyé alakult 2017. október 14-én, egy napsütéses hétvége szombat délelőttjén.

Ennek rövid összefoglalóját az alábbiakban szeretném megtenni.

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL támogatásával a „Foci zöldebben!” –a diósjenői sportpálya zöldítése a közösség számára elnevezésű pályázat kétkörös fordulón történő elnyerése az alábbiakat hozta magával.

A támogatók által nyújtott, mintegy 615.610.- Ft értékben olyan munkálatok megszervezése és elvégzése került az egyesület részére napirendre, melynek során a pályázat kiírói elsődleges célként a település belterületén található zöldterületek növelését jelölték meg, parkosítási céllal, a lakosság támogató közösségi munkája segítségével. Mindent a magunk erejéből kellett elkészíteni, előre elkészült berendezéseket, eszközöket nem lehetett felhasználni.

A részt vevők munkájukkal, segítségükkel és tenni akarásukkal megmutatták azt, hogy Diósjenőn létezik közösségi összefogás egy jó cél érdekében.

Akik eljöttek, tényleg sokat tettek környezetünk szebbé tételéért! Ez most kézzel foghatóan tapasztalható.

A zöldprogram története még a 2015-ös év utolsó negyedében indult. Ebben az időben kaptuk meg az értesítést, hogy az eredetileg 130 pályázóból a második fordulót követően egyesületünk pályázati ötletei elnyerték a pályáztatók bizalmát, így az nyertes lett. Pályázatunk kimunkálása és tervezése Vasasné Mártaszéki Judit pályázatíró és Székelyné Bognár Eszter kertészmérnök kiváló munkáját dicséri.

A település lakosainak bevonásával a kialakítandó zöldterületre szóló közösségi tervezést 2016. január 7-én tartottuk az Integrált Közösségi Szolgáltató Térben. Az ovisokat és kisiskolásokat is megkértük, hogy saját elképzeléseiket rajzolják le nekünk.

2016. márciusában oltónapot szerveztünk az IKSZT-ben, ahol településünkön régóta honos gyümölcsfa hajtások oltása került azokba az alanyokba, melyeket most ott láthatunk a pálya szélén elültetve.

Ezt követően mintegy három alkalommal, 2016. október 29-én, november 5-én és november 12-én fák- és cserjék ültetésre, illetve a kültéri eszközök (fűszernövény kert és komposztáló) elkészítésére, felállítására került sor.

Fűszernövény kert

2017. májusában a helyi gyógynövény klub és az Aranydió Óvoda Katica csoportjának ovisai eljöttek a fűszerkertet beültetni. A gyerekek ismerkedtek egy kicsit a gyógy- és fűszernövényekkel, mosolyogva szagolgatták ezeket a konyhából talán kevésbé ismert zöldfűszereket.

Ültettek lestyánt, tárkonyt, borsikafüvet, rozmaringot, szurokfüvet, kakukkfüvet és majoránnát, mentát és levendulát is. Reméljük, hogy a fűszerkert továbbra is szerepet kap az oktatásban és a sportoló gyermekek is örülni fognak a mentával ízesített limonádénak.

2017. júniusában pedig kialakítottuk az öltöző melletti bográcsozó, szalonnasütő helyet is.

Bográcsozóhely

A növények ültetése során mintegy 73 db fa és cserje, továbbá 137 db fűszerkerti növény és gyógynövény került beültetésre.

Fasor

A pályázati cél megvalósulásának futamidejére 2016.03.01 – 2017.06.30. közötti időszakban került sor.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy kifejezzem köszönetünket, a lakosságnak, a támogató szervezetek képviselőinek, a helyi képviselő testület tagjainak, hogy a zöldövezeti program megvalósulhatott és Diósjenő ebben a tekintetben is épülhetett, szépülhetett és szolgálni tudja az itt élő emberek pihenését, kikapcsolódását.

A terület fásítása és további növényekkel való beültetése, parkosítása természetesen nem áll meg, továbbra is tervezünk zöldítéseket, melyhez a program egy biztos alapot nyújtott.

Szeretnénk elérni a sportpálya környezetének olyan mértékű parkosítását, hogy üde színfolt legyen a településen sokszínűségével, kihasználhatóságával és különlegességével.

Fotógaléria a programról

Dr. Ferenczi István elnök


Nyitvatartás
  • Hétfő: 08:00 - 15:00
  • Kedd: 08:00 - 15:00
  • Szerda: 08:00 - 15:00
  • Csütörtök: 08:00 - 15:00
  • Péntek: 08:00 - 15:00
  • Szombat: Zárva
  • Vasárnap: Zárva
2022 tavaszi sorsolás
A sorsolások JPG formátumban tölthetők le az alábbi linkekre kattintva
  • BOZSIK
  • FELNŐTT